Gerestaureerd schilderij van Van der Helst

De Overlieden van de Handboogdoelen

Gerestaureerd schilderij van Bartholomeus van der Helst toegevoegd aan de tentoonstelling

Vanaf 17 juli wordt een recent gerestaureerd schilderij van Bartholomeus van der Helst toegevoegd aan de tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e Eeuw’ in de Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage Amsterdam. Het schilderij wordt met uitgebreide uitleg over de restauratie ter ere van het Van der Helst-jaar, het is in 2020 precies 350 jaar geleden dat de Hollandse meester is overleden, gepresenteerd samen met de originele zilveren objecten die zijn afgebeeld op het schilderij.

Bartholomeus van der Helst

Het door restauratie enorm opgeknapte schilderij ‘Overlieden van de Handboogdoelen’ van Van der Helst uit 1653 wordt in de tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ samen gepresenteerd met de originele zilveren objecten waarmee de heren op het schilderij voor Bartholomeus van der Helst poseerden voor hun groepsportret. Het gaat om een zilveren drinkhoorn, zilveren keten en een zilveren staf van het St. Sebastiaans- of Handboogschuttersgilde uit ongeveer 1520. Door de restauratie springt het zilver op het doek er nog beter uit. Door de originele zilveren objecten naast het schilderij te presenteren wordt, in het Van der Helst-jaar, pas echt duidelijk hoe een grote schilder Van der Helst was.

Staf van de handboogdoelen.
Keten van de handboogdoelen.
Drinkhoorn van de handboogdoelen.

Tijdens de restauratie van het schilderij ‘Overlieden van de Handboogdoelen’ van Van der Helst uit 1653 werd een derde jongetje op het schilderij teruggevonden. Zijn hoedje, voeten en benen zijn zichtbaar. Uit kopieën van het originele schilderij was bekend dat dit derde jongetje zich daar moest bevinden maar de figuur is slechts voor de helft bewaard. Restauratoren, conservatoren en experts staan nu voor de vraag: Hoe nu verder? Zo laten als het nu is of het jongetje reconstrueren? De bezoeker wordt in de tentoonstelling meegenomen in de keuzes en vragen rondom de restauratie.