Hans Aarsman audiotour

Hans Aarsman audiotour
Bekijk de reusachtige schutterstukken in de tentoonstelling 'Groepsportretten van de 17e eeuw' in de Hermitage Amsterdam op een nieuwe manier met de unieke audiotour geschreven en ingesproken door fotojournalist Hans Aarsman. Op zijn eigen manier, zoals in zijn rubriek de ‘Aarsman Collectie’ in de Volkskrant, analyseert hij in een tour van een uur de indrukwekkende schilderijen: ‘Laten we eerlijk zijn, de schutterstukken mogen mooi geschilderd zijn, maar wat moet je verder met al die kerels op een rij? Nou, daar ben ik achter gekomen. Zodra ik me voorstelde dat ik naar foto’s keek en niet naar schilderijen, viel ik van de ene in de andere verbazing. Er heeft daar een waanzinnige revolutie plaatsgevonden.’

De tour neemt je mee langs de topstukken uit de tentoonstelling, met als hoogtepunt de reusachtige schutterstukken en regentenportretten in de Grote Zaal. Hans Aarsman zoomt in op details die zonder zijn blik verborgen zouden blijven. Zo illustreert hij bijvoorbeeld de maatschappij en het dagelijks leven in het 17de-eeuwse Holland aan de hand van een nauwelijks zichtbaar kledingstuk of object op een metersgroot schilderij. 

De Hans Aarsman audiotour is inbegrepen in de Nederlandse audiotour van de tentoonstelling en gratis te verkrijgen bij de kassa.

Hans Aarsman en de Amsterdamse Schutters
De visie van Hans Aarsman op de groepsportretten uit de tentoonstelling is gepubliceerd in ‘Hans Aarsman en de Amsterdamse Schutters’. Het boek is voor €12,50 verkrijgbaar in de museumwinkel van de Hermitage Amsterdam.

Hans Aarsman. Foto: Fred Ernst