Nieuwe regenten

De ruggengraat van Nederland

De elitaire verbanden van de zeventiende eeuw zijn uitgegroeid tot een immense, egalitaire overlegcultuur heden ten dage. Nederland geeft zichzelf vorm in honderdduizenden stichtingen en verenigingen.

Van klaverjasclub tot kunstenfonds, van buurtcommissie tot opvanghuis en van fanfare tot natuurbehoud: alles wordt geleid door vrijwilligers, die doorpraten tot er consensus is. Fotograaf Taco Anema legde het verschijnsel vast in groepsportretten, rond een tafel: de enige manier, volgens hem. Zijn voorgangers dachten er net zo over. Het Amsterdam Museum kocht zes van zijn groepsportretten aan voor de stadscollectie en toont deze in de Hollanders van de Zeventiende Eeuw.

Taco Adema legde de 'nieuwe regenten' van Nederland vast. Zoals dit bestuur anno 2012 van het Santa Companhia de Dotar Orphas e Donzellas, dat werd opgericht in 1615 met als doel: Het bevorderen van het sluiten van huwelijken van Sefardische joodse weesmeisjes of jonge dochters met Sefardische joodse mannen door het beschikbaar stellen van giften; het bevorderen van joods sociaal en cultureel werk in de ruimste zin’.